Afgelopen Evenementen

Home/Evenementen/
Laden Evenementen

Bevestiging en deelname link zijn verzonden op 6 april 2021. Heb je wel aangemeld maar deze niet ontvangen neem dan contact met ons op: administratie@svazob.nl. (Check ook je Spambox)

Voor leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is taal niet vanzelfsprekend. Beide groepen leerlingen hebben moeite met de inhoud van taal, de vorm en/of het gebruik ervan. Hierdoor overlapt de problematiek en kan het complex zijn TOS en ASS van elkaar te onderscheiden. Waar het gedrag op elkaar kan lijken, is een verschil van aanpak soms essentieel.

Anouk Middelkoop – van Erp
Hogeschooldocent Fontys OSO

RSVP

Tickets are not available as this evenement has passed.

Laat cliënten met autisme zo zelfstandig als mogelijk functioneren. Dat is de visie die Anita Willemsen, directeur van #Autismepunt, heeft en dagelijks samen met haar team uitdraagt.

NICE Software & Innovations ia samen met Anita naar de uitwerking achter deze visie gaan zoeken. Een zoektocht die resulteerde in een digitale manier van ondersteunen van cliënt en begeleider. Hoe? Tijdens ons #Webinar van dinsdag 13 april om 10.00 uur vertellen wij je hier graag meer over!
Naast Autismepunt is ook Bas Kramer van het Regionaal autismecentrum een van de sprekers en ook Ilonka van der Sommen zal als coördinator en docente van Fontys OSO ingaan om innovatie, autisme en zelfmanagement.

Inschrijven kan door:
EMOGY, meet je energie en stemming bij Autisme (webinargeek.com)

De bevestiging en deelname link is op 15 april 2021 verstuurd naar iedereen die zich aangemeld heeft. Heb je geen bevestiging met deelname link ontvangen, laat het ons dan weten: administratie@svazob.nl (check ook je spambox).

Er zijn nog plaatsen beschikbaar, inschrijven is nog mogelijk!

In dit webinar geeft Jeroen Bartels (GZ psycholoog, docent en auteur van de boeken ‘Zelfregulatie bij jongeren met autisme’ en ‘Zelfcontrole bij volwassenen met autisme’) een uitleg over de relatie tussen autismespectrumstoornissen en zelfregulatieproblematiek.

In het webinar geeft hij een praktisch handvat over hoe een behandeltraject gericht op het vergroten van de zelfregulatievaardigheden bij jongeren en (jong)volwassenen met autisme vormgegeven kan worden. Het webinar bevat uiteenlopende voorbeelden uit de klinische praktijk en bespreking van casuïstiek (o.a. aan de hand van audiofragmenten). Deelnemers hebben na het volgen van het webinar nagedacht over gesprekstechnieken en het veranderproces, hoe ze een behandeltraject kunnen vormgeven, welke (cognitief gedragstherapeutische) technieken en oefeningen zij hierbij kunnen gebruiken en wat de valkuilen en aandachtspunten kunnen zijn in het werken met jongeren en volwassenen met een autismespectrumstoornis. Voor meer informatie over de boeken van Jeroen Bartels, zie ook www.jeroenbartels.nl.

Over het laatste boek van Jeroen Bartels, ‘Zelfregulatie bij jongeren met autisme: beter omgaan met boosheid, onrecht en frustratie’ (2019):

“Een goede aanvulling op bestaande literatuur; het boek zit tekstueel goed in elkaar, helder en concreet taalgebruik, is niet beschuldigend en geeft erkenning en vertrouwen in de behandeling.” Tijdschrift voor Gedragstherapie, 2020

Een prettig boek, een houvast, een must voor collega’s die in de dagelijkse praktijk jongeren met autisme in behandeling hebben. Gestructureerd en eyeopeners genoeg… Goede zinnige tips voor ouders en hulpverleners.” Tijdschrift voor kinder- en jeugdpsychotherapie, 2020

Silvia van Uden neemt je mee in de wereld van jóuw kijkkader in vergelijking tot het autisme kijkkader. Middels fotografie kijkopdrachten in de de directe omgeving krijg jij:

  • Inzicht in jóuw manier van informatieverwerking en waarneming van de werkelijkheid.
  • Inzicht in wijze van informatieverwerking en waarneming bij mensen met autisme gekoppeld aan de centrale coherentie en executieve functies.
  • Ervaren van ontspanning en focus met de’ kijkopdrachten in de directe omgeving (flow ervaring).
  • Focus op proces van het fotograferen (plezier en ontspanning), minder op resultaat.

Voor: professionals die werken met mensen met autisme

Laat je verrassen door de kijkopdrachten en jouw en andermans kijkkader!

Locatie wordt later bekend gemaakt.

Inhoud:

Er is steeds meer oog voor leerlingen en studenten met bijzonderheden in de sensorische informatieverwerking.
Denk in het basisonderwijs bijv. aan leerlingen die last hebben van omgevingsgeluiden en werken met een geluidsdemper. Denk ook aan leerlingen die niet stil kunnen zitten of continu afgeleid zijn en daarom opeen wiebelkussen zitten.
Denk in het voortgezet onderwijs bijv. aan leerlingen die veel last hebben van geluiden van buiten het lokaal of letterlijk ziek worden van de gymles.
Denk in het MBO en HBO bijv. aan studenten letterlijk op hun tenen lopen of zich afsluiten van de groep als ze overprikkeld raken. Denk ook aan studenten voor wie de reis naar school toe met bus en trein zeer belastend is, waardoor ze al uitgeput zijn voordat de lessen beginnen.

Het is belangrijk om hier als onderwijsprofessional gerichte, onderbouwde keuzes in te maken. Wanneer geef je bijvoorbeeld een kind wel of juist niet een wiebelkussen? En wat is het doel daarvan?

In deze workshop ga je met je collega’s actief aan de slag met het onderwerp ‘sensorische informatieverwerking’. Je leert welke basisbegrippen hierbij horen en gaat vervolgens zelf ervaren wat zintuiglijke prikkels met jou doen en hoe jij hiermee omgaat. Deze ervaringen bespreken we met elkaar en geven je handvatten waar je de volgende dag al mee aan de slag kan in jouw school.

Het is een actieve bijeenkomst waarbij zelf doen en ervaren een belangrijke plaats inneemt.

Doelgroep:

De workshop is gericht op iedereen die werkt met leerlingen en studenten in het regulier of speciaal onderwijs.  Denk aan leerkrachten, intern begeleiders, zorgcoördinatoren, onderwijsassistenten. Ook is het mogelijk dat ouders aansluiten.

Aantal deelnemers:       Maximaal 20 deelnemers

Tijdsduur:                           2,5 uur

Trainers:                             Maria van Doormaal en Monique Schoenmakers (Externe Dienst SSOE)

Gamen, het is de favoriete hobby van veel jeugd en jongeren. Gamen heeft vele positieve kanten, gamen kan ontspannend en rustgevend zijn en heeft een sociaal aspect, je kan het in teamverband doen. Maar er zijn ook negatieve kanten.

Een van de meest belangrijke negatieve kanten waar ouders vaak bang voor zijn is dat je verslaafd kunt raken aan gamen. Vooral gamers met autisme lijken “vatbaarder” voor het ontwikkelen van problematisch gamegedrag.

Nog meer dan bij gamers zonder autisme, heeft gamen voor de jongere mét autisme vaak een functie. Waarom is dit? Wat zijn de signalen van problematisch game gedrag en hoe kan dit gedrag het beste begeleid worden, rekening houdend met de sociale aspecten van het gamen.

Aanmelden kan via onderstaande link:

https://forms.office.com/r/zgZ2JkQPLG

Dit Webinar richt zich op mensen met autisme, hun ouders/naasten, vrijwilligers, professionals en geïnteresseerden.

Aan de deelname zijn geen kosten verbonden!

Programma

19.00 – 20.20 uur Presentatie Andre Parren: Autisme en gamen

20.30 – 20.30 uur Pauze

20.30- 21.10 uur Deelsessies

21.15 uur Afsluiting in deelsessies

Meer informatie
Janine van Loenen, Autisme Netwerk Flevoland, j.vanloenen@meeijsseloevers.nl
Donate van Rijswijk, Samenwerkingsverband Autisme Gelderland d.vanrijswijk@meeveluwe.nl

Dit Webinar wordt u aangeboden door het Autisme Netwerk Flevoland (ANF) en het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG).

Heb jij (kenmerken van) autisme en kijk je altijd uit naar je weekend of vakantie?

En merk je dat wanneer je eindelijk van je weekend kunt gaan genieten, je nog steeds last hebt van stress? En dat je eigenlijk helemaal niet zo geniet van de tijd en ruimte die je dan hebt?

Hoe zou het voor je zijn als:

  1. je echt van je weekend en vakantie zou kunnen genieten?
  2. je rust ervaart en balans in je leven zou hebben?
  3. je die ene leuk baan zou kunnen krijgen en ook behouden?
  4. je goed om kunt gaan met veranderingen en onduidelijkheden?
  5. je duidelijk zou kunnen communiceren, zodat je begrepen wordt?
  6. je energie voor je familie, baan en ander dingen die belangrijk voor je zijn hebt?

Ben jij op zoek naar rust en balans, zowel in je baan als in je privéleven?

Wanneer je deze vraag met een JA beantwoord, doe dan mee met het gratis webinar “Peace of mind” in het Engels op maandag 27 september 2021 om 20.00 uur. Er komt een opname beschikbaar.

Cécile en Esther geven je tips hoe je voor rust en balans kunt zorgen. En aan het einde van het webinar hebben we nog een mooie kans voor je.

Dus, ben jij op zoek naar rust en balans? Schrijf je dan nu in voor dit gratis webinar : https://natuurlijke-aandacht.webinargeek.com/peace-of-mind-with-traits-of-autism

Voel je ook welkom om contact met ons op te nemen over onze andere mogelijkheden om je verder te helpen met jouw (kenmerken van) autisme (destap@cdo.demon.nl of info@lekkerinjevelmetautisme.nl )

*************************************************************************************************

Do you have (traits of) autism and are you allways looking forward to your weekend or holiday?

And do you notice that when you finally can enjoy your weekend or holiday, you still suffer from stress? And you are not able to really enjoy the time and space you have?

How would it be for you if:
* you are able to really enjoy your weekend and holiday?
* you feel peaceful and have balance in your life?
* you can get and maintain that great job?
* you can handle changes and unclear information?
* your communication is clear, so you can be understood?
* you have energy for your family, job and other things that are important for you?

Do want to experience peace of mind, both in your job and at home during weekends and holidays?

If you answer this question with a YES, attend the free of charge webinar “Peace of mind” in English on Monday September 27th 2021. A recording will be available.

Cécile and Esther give you tips how to experience Peace of mind. And towards the end of the webinar we have an oppurtunity available for you.

So, do you want peace of mind? Sign up now for this free of charge webinar : https://natuurlijke-aandacht.webinargeek.com/peace-of-mind-with-traits-of-autism

Please feel free to contact us about our other possibilities to support you with your (traits of) autism (destap@cdo.demon.nl or info@lekkerinjevelmetautisme.nl ).

Morgenmakers, Fontys OSO en het SVA slaan de handen ineen in dit project: Buitengewoon jezelf.
Samen met jongeren met autisme en informele zorg-onderwijsprofessionals gaan we ontwerpen rond het thema gender-/seksuele identiteitsvraagstukken.
Interesse of aanmelden?  Klik hier voor meer informatie!

In deze workshop neemt Inge de Fluiter van De Schetwsinkel  je mee in de mogelijkheden van visuele ondersteuning.
Hoe teken je bij gesprekken? Kun je een toekomstbeeld visualiseren en wat kun jij als professional inzetten?

Tekenen biedt ons de kans om verbinding te maken, om gesproken taal te verduidelijken en acties overzichtelijk te maken.

Doe jij mee? Zorg dat je papier, potloden en stiften hebt klaar liggen!

De eerste ledenvergadering van dit jaar staat gepland op woensdag 16 februari 2022. Deze zal plaatsvinden in Eindhoven van 16.00 – 17.30 uur. Al onze leden hebben hiervoor reeds een uitnodiging ontvangen.

Ga naar de bovenkant